Pit in de prakijk.. 

Wat is kindercoaching nu eigenlijk precies en wat doen we concreet bij Pit? Om een beeld te schetsen van de manier van coachen die Pit biedt geven we je hier een kleine impressie van activiteiten die we de afgelopen tijd gedaan hebben met onze Pitters..

De leeuw in de muis

Prachtige momentjes bij Pit gehad met dank aan dit heerlijke boek! -->  "De leeuw in de muis" Dit gaat over de dappere muis en de bange leeuw die we soms allemaal in ons binnenste voelen. Een van de kinderen met wie we dit boek lazen is al een poosje aan de slag met "dapper zijn" omdat best veel dingen spannend waren voor hem. We zijn samen met zijn ouders ontzettend trots op de groei die hij doormaakt! Hij sloot het samen lezen van het boek af met de zin: "eigenlijk is het nu nog maar een klein bang muisje in mij en een hele grote dappere leeuw!" Wauw!

 

Emoties

Soms maken we met onze pitters (en de rest van hun gezin) een emotie-meter. Zo kunnen ze met behulp van een knijpertje aan elkaar laten zien hoe ze zich voelen. Want soms is het best lastig om daar de juiste woorden en  het juiste moment voor te vinden. De emotiemeter is een mooie eerste stap om aan te geven hoe het ervoor staat wat betreft je emoties, daarna volgt vaak automatisch een reactie en/of een gesprekje waardoor het makkelijker wordt om erover te praten met elkaar. De poppetjes uit de film "binnenstebuiten" hebben ons weer even lekker op weg geholpen en ons laten zien dat álle emoties belangrijk zijn en een plaatsje verdienen.

Kiezels

Kiezels 12998721_585564314939497_5209696718288811800_n.jpg...of......?? Oooooit maakten we eens, naar we dachten, een enórme voorraad gouden kiezels. Ze gingen in een mand, die bijna niet te tillen was...Een poosje geleden kwam ineens de bodem in zicht. Al die kiezels waren in een jaar tijd veranderd van gewone kiezel naar gouden kiezel, en van gouden kiezel naar een "schat". Op elke kiezel kwam namelijk een schat/talent van een van onze Pitkids te staan. De steen werd symbool voor een van hun kwaliteiten.
Vele stenen werden in schatkistjes gedaan en mee naar huis genomen. Hopelijk hebben ze een ereplaatsje gekregen. Of is het kind zich in ieder geval meer bewust van zijn schatten door deze activiteit.
Het raakte ons wel.. want al die stenen die weg zijn staan voor zoveel mooie eigenschappen van zoveel prachtige kinderen die stuk voor stuk gingen stralen van hun eigen schatten. Tijd voor een nieuwe voorraad!
 

12805953_566841340145128_3037440569263353563_n.jpg

Schriftjes

Al onze pitters krijgen bij de eerste sessie een schriftje mee waar we in bijhouden aan welke doelen we werken en op welke manier we dat doen. Ook schrijven we hierin de oefeningen voor thuis, want het "huiswerk" en de overdracht naar ouders zijn een onmisbaar onderdeel van het coachtraject zodat ouders (eigenlijk het hele gezin) betrokken zijn bij het proces. En daarnaast kan het fijn zijn om het pitschriftje ook na afronding van het traject er nog eens bij te pakken als een reminder van alles wat er geleerd is.

 

12143214_513657855463477_5542873165196049947_n.jpg

appels en peren

Hoe simpel kan het soms zijn? Deze appel en peer hebben geholpen bij het versterken van het zelfbeeld bij een van onze kids. Als eerst zochten we de verschillen tussen de appel en de peer en dat zijn er nogal wat! Daarna zochten we de overeenkomsten.. En ook dat bleken er best veel te zijn, meer dan verwacht. En toen de hamvraag.. Is de een meer waard dan de ander? Is de een beter dan de ander? "Ehhhh nee, ze zijn allebei goed zoals ze zijn" was het antwoord. Prachtig om te horen uit de mond van een zesjarige!
En daarna? We hebben mooie stappen gezet in het zien van je sterke kanten en het accepteren van verschillen! Juist de verschillen maken ons mooi, samen vormen we een mooie fruitmand!  

De Grauwboog

Aan de slag met een heerlijk manneke van 4. Hij heeft al een boel meegemaakt in zijn leventje en het omgaan met verdriet en de daarbij komende boosheid en angst heeft een centrale plek in de coaching. We hebben het prachtige boek 'Toverdruppels' gelezen, waarin tranen van verdriet uiteindelijk een regenboog vormen. Hij vertelde dat hij wel eens last heeft van een 'grauwboog' als hij verdrietig is of boos. (De vondsten van kinderen zijn altijd zo prachtig! Daarom volgen wij als coach het kind tijdens de sessies en spelen we in op wat er gebeurt of ontstaat) Hij wilde de Grauwboog wel voor mij tekenen. (Met een gemene maan, die hoorde erbij..) Samen met mama hebben we bedacht wanneer die grauwboog in zijn hoofd zit. En...natuurlijk hebben we ook de Regenboog getekend en bedacht wanneer die tevoorschijn komt. Inzicht in emoties is de eerste stap. Alle emoties mogen er zijn. De komende tijd gaan ze in het gezin op zoek naar grauwboog-, en regenboogmomenten en deze simpelweg benoemen. Daarbij hebben ze de opdracht gekregen eens na te denken wat helpt op de grauwboogmomenten. Wat heb je nodig? De volgende keer gaan we daar verder mee aan de slag. Kan niet wachten om weer met hem aan het werk te gaan.... 

Het krachtschild

Samen met een stoere bink die moeite heeft om niet te reageren op negatief gedrag van kinderen om hem heen (en daardoor soms snel boos en verdrietig is) bedachten we een plan om zich meer af te sluiten voor negatieve prikkels, zodat hij weer meer in zijn eigen kracht staat. Hij bedacht het "Krachtschild" dat hem gaat beschermen. We hebben het "Krachtschild" getekend en gevisualiseerd. Hij heeft bedacht hoe en wanneer hij het "Krachtschild" aan gaat zetten...zo mooi om te zien hoe hij steeds enthousiaster werd. Hij had het gevoel dat hij zelf weer een touwtje in handen kreeg...Zet m op, kanjer. De kracht die je nodig hebt zit in jezelf!

Binnenstebuiten

11987148_505718006257462_4212664610237162286_n.jpg

Wat komen ze goed van pas, deze kleine helpers uit de film binnenstebuiten! Ze laten aan onze pitters zien dat ze allemaal even belangrijk zijn, ieder voor zich.. En dat de ene emotie niet los kan staan van de andere maar dat ze elkaar allemaal nodig hebben! 

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van activiteiten die we aangeboden hebben. Ieder kind is uniek en krijgt dus ook activiteiten op maat, die passen bij zijn/haar persoon en bij zijn/haar leerdoel. Denk je dat deze praktische en concrete manier van werken aan zou kunnen sluiten bij wat jouw kind nodig heeft? Neem dan gerust contact met ons op, we denken graag met je mee!

 


Webdesign & Webbouw

Reclamebureau Lot to Design

Pit kindercoaching
Retranchement 3
Gorinchem